9
Zdrowy styl życia i prawidłowe odżywianie dzieci i młodzieży
We wtorek 5 czerwca 2018r. Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna wchodząca w skład Powiatowego Centrum Poradnictwa Psychologiczno-Pedagogicznego i Doradztwa Edukacyjnego w Dzierżoniowie przy współudziale Fundacji Pokolorujmy Szarość z Dobrocina zorganizowała Konferencję Zdrowy styl życia i prawidłowe odżywianie dzieci i młodzieży. Odbyła się ona w Dzierżoniowskim Ośrodku Kultury przy ul. Świdnickiej. Zostali na nią zaproszeni dyrektorzy, pedagodzy i psycholodzy szkolni oraz pielęgniarki środowiska nauczania i wychowania z całego powiatu dzierżoniowskiego.
Konferencję rozpoczęła dyrektor Powiatowego Centrum Elżbieta Pasek, która powitała zaproszonych gości i wprowadziła w tematykę spotkania.
Na potrzeby konferencji została opracowana ankieta i dzięki uprzejmości dyrektorów placówek i pomocy pedagogów szkolnych, przeprowadzona w szkołach podstawowych i ponadpodstawowych.
Ukazała ona styl odżywiania dzieci i młodzieży oraz sposoby spędzania przez nich czasu wolnego. Wyniki ankiety zostały przedstawione na początku konferencji przez Małgorzatę Horożaniecką kierownika Filii Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Bielawie, która jednocześnie była inicjatorką całego przedsięwzięcia. Analiza uzyskanych danych wzbudziła duże zainteresowanie zebranych i stanowiła dobrą bazę do omawianych w trakcie konferencji zagadnień.
Jako pierwszy prelegent wystąpiła Barbara Rakowska-Sulimowicz – lekarz medycyny, która omówiła zagadnienia dotyczące zapobiegania u dzieci i młodzieży złym nawykom żywieniowym i ich następstwom. Z kolei Tomasz Głowacki- lekarz psychiatra -wygłosił wykład na temat zaburzeń w odżywianiu. Następnie Michał Fydrych – fizjoterapeuta zapoznał słuchaczy z przykładami dysfunkcji ruchu i profilaktyki prozdrowotnej. Dietetyk Maria Greń omówiła nową piramidę żywienia oraz podpowiadała co jeść, aby zachować zdrowie, a szczególnie na co zwracać uwagę przygotowując posiłki dla dzieci i młodzieży.
Zgromadzeni słuchacze byli zainteresowani omawianą tematyką. Ich zdaniem spełniła ona zamierzone cele w postaci upowszechniania wiedzy na temat zdrowego stylu życia, propagowania właściwych zasad żywienia oraz kształtowania właściwych nawyków dotyczących sposobów spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu, a opartego na aktywności fizycznej.
Problem nadwagi u dzieci i młodzieży w naszym kraju jest poważny. Wiele źródeł informacji podaje, że z roblemami z wagą zmaga się prawie 15-30% dzieci i młodzieży.
Podobnie w naszym powiecie – na podstawie uzyskanych informacji z bilansów zdrowia przeprowadzanych przez pielęgniarki pracujące w szkołach podstawowych i ponadpodstawowych stwierdzono, że średnio prawie co 10 –ty uczeń mierzy się z problemami utrzymania właściwej wagi, czyli statystycznie średnio w każdej klasie 2-3 uczniów ma nadwagę lub otyłość. Konsekwencją dla tych uczniów są problemy natury psychicznej: zaburzenia nastroju, obniżona samoocena oraz problemy zdrowotne.
Przeprowadzone przez Poradnie Psychologiczno-Pedagogiczną badania ankietowe na terenie naszego powiatu i ich wyniki omówione podczas konferencji pozwalają wysunąć następujące wnioski:
- Należy na co dzień prowadzić profilaktykę prozdrowotną w zakresie szkodliwości częstego spożywania produktów i napoi zawierających dużą ilość cukrów i konserwantów.
- Wskazywać na tendencję współczesnej dietetyki, która zachęca do spożywania 4-5 posiłków dziennie o stałych porach dnia.
- Ważna jest też jakość tego co jemy, gdyż zgodnie z piramidą żywienia przede wszystkim w pierwszej kolejności powinny dominować warzywa, a w nieco mniejszym stopniu W drugiej kolejności dostarczać organizmowi produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste, następnie produkty mleczne- przetworzone (kefiry, jogurty, maślanki). Codziennie jeść dwie porcje produktów, które są źródłem białka:
ryby, mięso, jaja, nasiona roślin strączkowych oraz tłuszcze– które są niezbędne w do prawidłowego przyswajania witamin. Pamiętać jednak należy, aby spożycie tłuszczów nie przekraczało 30% dziennego zapotrzebowania na kalorie (70-80g). Dodatkowo częściej wybierać tłuszcze pochodzenia roślinnego niż zwierzęcego. - W codziennej diecie nie może zabraknąć Zaleca się spożywanie minimum 1,5-2 l dziennie.
- Poza zbilansowana dietą podstawą zdrowego stylu życia jest ruch. Co najmniej 30 minut dziennie.
Dzieci mają naturalną potrzebę ruchu i w tym kierunku należy prowadzić z rodzicami swoich wychowanków pracę uświadamiającą od najwcześniejszego etapu – okresu żłobkowego, poprzez przedszkolny
i wczesnoszkolny. Wskazywać na korzyści aktywności fizycznej, jako niezbędnego warunku prawidłowego rozwoju psychofizycznego. Najważniejsze jest wdrożenie potrzeby ruchu u najmłodszych dzieci i propagowanie takiego stylu życia, aby był on przekazywany z pokolenia na pokolenie. Niedostatek ruchu w każdym wieku powoduje wady i schorzenia całego organizmu.
Uczestnicy spotkania mogli także zapoznać się ekspozycją literatury fachowej i materiałów dydaktycznych przygotowaną przez Bibliotekę Pedagogiczną wchodzącą w skład Powiatowego Centrum. O zasobach bibliotecznych i możliwościach korzystania z oferty placówki poinformowała Katarzyna Tylka – pracownik biblioteki.
Szczególne podziękowania składamy Katarzynie Kowalskiej prezes Fundacji ,,Pokolorujmy Szarość” za wsparcie i pomoc w organizacji Konferencji.
Za przekazanie materiałów informacyjnych na Konferencję ,,Zdrowy styl życia i prawidłowe odżywianie dzieci i młodzieży” dziękujemy Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia przy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Dzierżoniowie.
Opracowanie artykułu:
Małgorzata Horożaniecka i Grażyna Wojtala